Tips voor volle, dunne, grote, kleine en/of zwangere bruiden

Groot, klein, slank, breed of smal. Voor elk type bruid is een passende japon te vinden. Al heb je misschien geen droomfiguur, tegenwoordig hoeft dat ook voor de huwelijksdag geen probleem meer te zijn. De juiste bruidsjurk accentueert je goede punten en camoufleert je minder mooie kanten. Laat je dus goed voorlichten in een gerenommeerde bruidsmodespeciaalzaak!

Het is onzin om te denken dat bruidsmode in grotere maten minder mooi of vormloos is. Zelfs jurken tot maat 58 kunnen elegant en flatteus zijn. Mits je natuurlijk de goede keuze maakt en de kleding vervolgens met een zekere uitstraling durft te dragen. Laat je adviseren in een bruidsmodespeciaalzaak. Hier hebben ze een goede kijk op lichaambouw, stijl en type vrouw en de daarbij passende modellen, stoffen en accessoires.

Tip: Trek tijdens het doorpassen in de bruidsmodewinkel een aantal verschillende modellen aan. Vaak zie je dan zelf al meteen het verschil, een goede adviseuse zal je daar ook op wijzen. Het passen van verschillende bruidsjaponnen is heel belangrijk. Kijk niet alleen naar stijl, maar met name ook naar hetgeen je goed staat. De meeste bruiden weten van te voren vaak al welke pasvorm hun figuur flatteert. Ga maar eens na welke vorm jouw lievelingsjurkje heeft? Duik eens in je kledingkast, zoek dit uit en gebruik dit gegeven tijdens je zoektocht als

Do’s & dont’s voor de vollere bruid

-Kies voor een sluik vallende bruidsjurk met lichte lichaamslijn. Het laten zien van je taille werkt verlengend, waardoor je slanker oogt.

-Kies voor smalle, slanke mouwen die van onderen spits toelopen.

-Organza is als stof uitermate geschikt. Deze stof heeft de neiging van je lichaam af te staan en geeft daarmee een verlengend effect en lucht in je creatie.

-Zorg dat het totaalplaatje rustig oogt.

-Kies voor zachtere tinten als gebroken wit, champagne, ivoor, cappuccino of zachtgeel.

-Een rokaanzet met platte plooien kleed af.

-De japon moet de lijn van je lichaam volgen. Wanneer een jurk te strak zit bereik je een tegenovergesteld effect.

-Vermijd teveel rushes op mouwen, de taille of langs halslijn.

-Vermijd het gebruik van knalkleuren.

-Grote strikken aan de achterzijde van de japon zijn over het algemeen wat minder geschikt, omdat ze bij een wat zwaardere lichaamsbouw een vrij ‘propperig’ effect kunnen geven.

Tip: Als vollere bruid is het nog belangrijker om voor een japon te kiezen waar veel aandacht besteed is aan de pasvorm. Hierin kunnen accessoires ook een hele grote rol spelen. Wanneer je als bruid een ‘blote’ japon wilt dragen maar wat stevige armen hebt, kun je beter geen zware stola dragen. Kies liever voor een jasje of voor een stola van zachte tule of andere lichte materialen. Kies in ieder geval iets wat ‘lucht’ schept in de creatie. Verder is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Leg het accent op de mooie lichaamsdelen. Vrouwen met een wat voller figuur hebben vaak een heel mooi decolleté. En over het algemeen vind ik dat je dat best mag laten zien. Een wat lagere halslijn geeft ook vaak wat meer lucht aan de bruidsjapon en doet je om die reden slanker lijken. En… less is more! En een tiara, sleep, handschoenen, ketting, armbanden en oorbellen is echt te veel van het goede.

Klein maar fijn

Je lengte speelt een belangrijke rol bij de keuze van je bruidsjapon. Wanneer je vrij klein bent zullen jurken met ruches en stroken je nog kleiner doen lijken. Een gladde japon maakt je juist wat langer. Datzelfde effect heeft een bolero met een streepje in de lengterichting. Net zoals kant(applicaties) in de lengterichting beter zijn dan materiaal met een motief in de breedte. Ook een jurk met een sleep die losjes valt is zeer geschikt. Een sleep zorgt ervoor dat je langer lijkt.

De B van Borsten

Wanneer je als bruid je zware boezem wil verhullen kun je ervoor kiezen om een japon te dragen waarbij het accent op je schouder ligt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een ronde of boothals. Hierdoor komt het accent wat minder op je borsten te liggen. Over het algemeen geldt dat je de halslijn het beste rustig kunt houden. Opvallende ruches, glitters en andere details trekken de aandacht. Een japon in Empire-stijl is voor bruiden met een flinke boezem niet ideaal, het korte bovenlijfje benadrukt dit alleen maar. Een japon in deze stijl is daarentegen wel weer geschikt voor bruiden met brede heupen, net als een jurk met een A-lijn. Driekwart mouwtjes leiden de aandacht af, terwijl glansstofjes zoals satijn en lurex je boezem juist groter doen lijken. Minder mooi zijn jurken met spaghettibandjes, omdat deze niet in verhouding zijn met je bovenlichaam.

Wanneer je je lichaam op bepaalde plaatsen wil corrigeren, is lingerie een goed hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan een body of een hoge slip waarin verstevigende materialen zijn verwerkt en waarmee figuurcorrigerend gewerkt kan worden. Een bh met brede schouderbandjes geeft extra steun aan bruiden met een grote boezem. Ook met jarretels, verstevigende panty’s of kousen kun je een slankere lijn creëren. Veel bruidsmodezaken bieden je ook in dit opzicht een ruime keus. Laat je goed voorlichten, let erop dat de lingerie goed past en er geen naden onder de japon zichtbaar zijn.

Kleine borsten

Er heerst geen taboe meer op push up cups. Van een klein banaantje tot een geheel gevulde cup. Middels een subtiele lift creëer je een mooiere bolling van de borst. Het is daarbij niet te bedoeling dat je zo’n cup drie maten te groot koopt. Bijna alle bruiden kiezen tegenwoordig voor een licht push up effect. Landelijk gezien verschilt dat wel per regio. Zo worden er meer van dit soort bh’s verkocht in de randstad in vergelijking met het platte land.

Grote borsten

Met de juiste functionele lingerie wordt de boezem goed ondersteund. Wanneer je een grotere maat hebt is goede lingerie enorm belangrijk. De juiste bruidslingerie zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de taille van een vollere bruid beter geaccentueerd wordt.

Brede heupen

Torceletten zijn verkrijgbaar in diverse lengtes. Wanneer je als bruid wat bredere heupen hebt is het mooi te kiezen voor een wat langer exemplaar. In een goede bruidsmodezaak weten ze precies welk model lingerie jouw figuur complimenteert en eventuele ‘mindere punten’ het beste kan camoufleren.

Tip: Zorg dat het model van je bruidsjurk goed bij je lichaamsbouw en lengte past.

Zwangere bruid

Vroeger verstopten zwangere bruiden hun zwangere buikje vaak. Tegenwoordig is het helemaal aanvaard als trotse moeder in het huwelijk te treden. Bruiden zijn tegenwoordig niet alleen maar aangewezen op de reguliere bruidsjaponnen in een grotere maat die vaak wat minder mooi aansluiten. De keuzemogelijkheden voor zwangere bruiden wordt steeds uitgebreider en modischer. De japonnen hebben een speciale snit waardoor ze niet omhoog kruipen.

Als zwangere vrouw is het lastig in te schatten hoeveel je buikje zal gaan groeien. In een goede bruidsmodezaak kunnen ze dit vrij nauwkeurig inschatten en kunnen de zomen aan de zijkant van de japon vaak nog op het laatste moment uitgelegd worden, zodat de jurk goed aansluit.

Tip: Lingerie hoort niet zichtbaar te zijn onder je bruidsjapon. Glad, functioneel ondergoed zit vaak het mooist.

Bron: Trouwen online